Cinks – enzīmu dzinējspēks
Kāpēc cinks ir tik svarīgs?
Mūsu organismā ir aptuveni divi grami cinka, kas nav daudz, bet tomēr cinkam ir sava loma organismā - piedalās vielmaiņā.
Cinka galvenais uzdevums ir aktivizēt fermentus. Aptuveni 70% no visiem fermentiem ir nepieciešams cinks kā "motors" , lai tie tiktu aktvizēti. Fermenti organismā ir kā mazi katalizatori: tie veicina visas organisma funkcijas.
Cinks pozitīvi ietekmē imūnsistēmu. Cinks ietekmē brūces dzīšanu un nepieciešams insulīna sintēzē, stiprina ādu un matus.
Labākie cinka avoti
Grūtniecei dienā ir nepieciešams 10 mg cinka (12 mg barojot bērnu ar krūti). Tas ir atrodams liellopu aknās, kā arī zirņos, auzās un kviešos.
Deficīta simptomi
Ja organisms saņem pārāk maz cinka, brūces dzīst lēnāk un nedzimušais bērns nevar pietiekami augt. Pirmās pazīmes, ka ir cinka deficīts: var būt garšas un smaržas traucējumi topošajai māmiņai (vienu brīdi visu jūt, tad atkal nejūt).